Απόλυτα επιτυχημένο μπορεί να χαρακτηριστεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Windsurfing για σκάφη τύπου FORMULA που φιλοξενήθηκε το διάστημα από τις 7 έως και τις 16 Ιουνίου στην Ρόδο, στην θαλάσσια περιοχή μπροστά από το ξενοδοχείο FORUM BEACH στον κόλπο της Ιαλυσού. Όλοι οι συμμετέχοντες καθώς και όσοι παρακολούθησαν τις δεκαπέντε συνολικά ιστιοδρομίες που διοργανώθηκαν έμειναν κατενθουσιασμένοι και από την ποιότητα των αγώνων αλλά και για τις έξοχες πραγματικά εγκαταστάσεις της Rhodes Windsurfing Academy και τις παροχές που πρόσφερε. O κόλπος της Ιαλυσού στον οποίο τα ρεύματα, τα κύματα και ο αέρας έχουν την ίδια διεύθυνση (παρέχει δηλαδή μεγάλη ασφάλεια), έδωσε για μια ακόμα φορά εξετάσεις και πέτυχε. Το μελτέμι του Αιγαίου ήταν -όπως πάντα- και πάλι  παρών και επέτρεψε στους συμμετέχοντες να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό κάτω από ιδανικές συνθήκες. Ακόμα όμως και όταν ο καιρός πήγαινε να τα …χαλάσει, το θερμικό φαινόμενο που έκανε την εμφάνιση του μετά τις 3μ.μ επέτρεπε την διεξαγωγή των ιστιοδρομιών.. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το ότι ο κόλπος της Ιαλυσού συγκαταλέγεται σύμφωνα με τους ειδικούς στα πέντε καλύτερα σημεία στον κόσμο για Windsurfing. Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν στην Ρόδο μετά την πολύ μεγάλη προσπάθεια και χρηματοδότηση που κατέβαλε το Υπουργείο Αιγαίου, η Νομαρχία Δωδεκανήσου και οι Δήμοι Ιαλυσού και Ρόδου.. Η RWA που έχει «αγκαλιάσει» τις μεγάλες διοργανώσεις τα τελευταία χρόνια στοχεύει μέσα από αυτές να δώσει τα κίνητρα και στους νέους να αγκαλιάσουν το άθλημα της ιστιοπλοίας και ειδικότερα της ιστιοσανίδας με όλα τα θετικά στοιχεία που απορρέουν από αυτό. Επίσης δίνει την δυνατότητα σε Εθνικές ομάδες και αθλητές - τριές να προπονηθούν εν όψει της Ολυμπιάδας του 2004. Αν αναλογιστεί κανείς  και όλες τις άλλες υπηρεσίες που προσφέρει το νησί μας, τότε δημιουργούνται όλες οι προϋποθέσεις για την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού κάτι το οποίο το έχει ανάγκη το Αιγαίο μας και γενικότερα η Ελλάδα. Το επίσης πολύ σημαντικό που απορρέει από τους πρόσφατους αγώνες  είναι ότι από πλευράς τοπικών φορέων υπάρχει η  επιθυμία να ξαναγίνει κάτι ανάλογο και του χρόνου το καλοκαίρι κάτι το οποίο θα πρέπει να θεωρείται πάρα πολύ σημαντικό. Αυτό ήταν κάτι που ειπώθηκε επίσημα κατά την διάρκεια της τελετής λήξεως που φιλοξενήθηκε στην αμφιθεατρική αίθουσα του ξενοδοχείου FORUM BEACH.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ

Όσον αφορά το WINDSURFING η Ρόδος έχει αρκετά μεγάλη προϊστορία αλλά και υπέροχες αναμνήσεις. Δεν είναι τυχαίo το ότι το 1992 και το 1997 είχε αναλάβει την διεξαγωγή των Παγκοσμίων πρωταθλημάτων, ενώ το 1998 και το 1999 είχε φιλοξενήσει τα πανελλήνια πρωταθλήματα του FUNBOARD. Φυσικά σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς και τα διεθνή FREESTYLE πρωταθλήματα KING OF RHODES.

Η ΚΛΑΣΗ FORMULA

Η κλάση FORMULA είναι καινούργια (γεννήθηκε το 2000) και ουσιαστικά αποτελεί την εξέλιξη της τεχνολογίας στο άθλημα αυτό. Είναι η επόμενη προτεινόμενη Ολυμπιακή κατηγορία για την Κίνα το 2008.  Πρόκειται για μια πολύ ελαφριά σανίδα (8 κιλά περίπου), που υπόσχεται μοναδικό θέαμα. Αυτό είναι απόλυτα λογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι windsurfers μπορούν να κινηθούν πιο άνετα αλλά και να ξεκινήσουν και με σχεδόν άπνοια. Τα πανιά, τα άλμπουρα και η μάτσα είναι από ελαφρότερα υλικά (με ανθρακονήματα). Το μεγαλύτερο μήκος του πανιού φθάνει τα 12,5 τετραγωνικά μέτρα, ενώ όσον αφορά τις διαστάσεις της σανίδας είναι οι ακόλουθες: 2,80 μέτρα μήκος , 1μ. πλάτος και 70 εκατοστά πτερύγιο.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ

Στα καθαρά αγωνιστικά Ο Γάλλος Antoine Albeau (F-192, AHD, Neil Pryde) ήταν ο νικητής του Παγκοσμίου πρωταθλήματος. Ο Albeau κατάφερε να τερματίσει πρώτος στην γενική κατάταξη μετά από δεκαπέντε συνολικά ιστιοδρομίες έχοντας συγκεντρώσει τους λιγότερους βαθμούς ποινής (14,6) από όλους τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό το ότι κατάφερε να σημειώσει οκτώ πρωτιές. Δεύτερος τερμάτισε ο Πολωνός Wojtek Brzozowski (POL-10, Starboard, Neil Pryde) με 19,8 βαθμούς ποινής και τέσσερις νίκες. Τρίτος τελικά έμεινε ο Αυστραλός Steve Allen (AUS-0, Fanatic) με 24,1 βαθμούς ποινής. Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η «μάχη» μεταξύ των δυο ελλήνων, του Ζαν Μαρκ Φάντη και του θεοχάρη Ζώη. Τελικά ο δεύτερος κατάφερε να πάρει την καλύτερη θέση (20η) αφήνοντας τον Φάντη στην 21η. Ο Ζώης αξίζει να σημειωθεί ότι κατέκτησε το κύπελλο του πρώτου Έλληνα αθλητή.

ΟΙ ΙΣΤΙΟΔΡΟΜΙΕΣ

Κατά την διάρκεια της τελευταίας ημέρας πραγματοποιήθηκαν δυο ιστιοδρομίες κάτω από ιδανικές για μια ακόμα φορά καιρικές συνθήκες που έδωσαν την ευκαιρία και στους θεατές να απολαύσουν ένα μοναδικό θέαμα από τους καλύτερους αθλητές του είδους στον κόσμο. Στην πρώτη κούρσα πρώτευσε ο Antoine Albeau εξασφαλίζοντας παράλληλα και τον τίτλο του πρωταθλητή. Στην δεύτερη και τελευταία ιστιοδρομία επικράτησε ο Wojtek Brzozowski αφήνοντας τρίτο τον Steve Allen που δεν μπόρεσε να τερματίσει (έσπασε ένα μέρος του σκάφους του)

Δεκαπέντε ιστιοδρομίες πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια του πρωταθλήματος. Ας δούμε όμως τι έγινε ξεχωριστά και τις άλλες τέσσερις ημέρες όπου υπήρχε αγωνιστική δραστηριότητα:

1η ημερα

Εντυπωσιακό ήταν το ξεκίνημα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος. Ο διευθυντής των ιστιοδρομιών Bruno de Wannemaker «έστησε» τον «στίβο» κοντά στην ακτή ούτως ώστε να μπορούν να παρακολουθούν καλύτερα και οι απλοί θεατές. Ο Γάλλος Antoine Albeau (F-192, AHD, Neil Pryde) κέρδισε την πρώτη ιστιοδρομία τερματίζοντας μπροστά από τον πρώην Παγκόσμιο πρωταθλητή Wojtek Brzozowski (POL-10, Starboard, Neil Pryde) από την Πολωνία και τον Αυστραλό Steve Allen (AUS-0, Fanatic). Αντίθετα στην δεύτερη ιστιοδρομία ο Wojtek Brzozowski τερμάτισε πρώτος αλλά στην τελευταία ο Γάλλος και πάλι άφησε τα διαπιστευτήρια του παίρνοντας την πρωτιά. Ο Antoine Albeau λοιπόν οδηγεί την κούρσα στην γενική κατάταξη έχοντας μέχρι στιγμής τους λιγότερους βαθμούς ποινής (3,4) και βρίσκεται μπροστά από τον Wojtek Brzozowski που έχει 4,7 βαθμούς. Όσον αφορά τους Έλληνες, ο Ζαν Μαρκ Φάντης έχει την καλύτερη θέση (13η) με 49 βαθμούς ποινής, ενώ ακολουθούν ο Δημόπουλος (18ος) με 62 και ο Θωμόπουλος με 69.

2η ημέρα

Εντυπωσιακή ήταν και η δεύτερη ημέρα. Η ένταση του ανέμου που έφθανε τους 20 κόμβους, η θερμοκρασία (σχεδόν 30 βαθμοί Κελσίου) και οι άρτια εξοπλισμένες εγκαταστάσεις της Rhodes Windsurfing Academy στην πανέμορφη παραλία συνέθεσαν μια μοναδική εικόνα την οποία είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όλοι. Ο στίβος ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακά «στημένος» απ ότι την πρώτη ημέρα καθώς ο διευθυντής των αγώνων Bruno de Wannemaker έδειξε για μια ακόμα φορά ότι είχε κέφια για μοναδικό θέαμα. Είναι χαρακτηριστικό πως οι συμμετέχοντες αθλητές έπρεπε να περάσουν από μια σημαία η οποία βρίσκονταν σε απόσταση αναπνοής από την ακτή (περίπου 10 μέτρα) με αποτέλεσμα σε αρκετές των περιπτώσεων να δινόταν η ευκαιρία στους θεατές ακόμα και να τους …ακουμπήσουν! Σε δηλώσεις ο διοργανωτής των αγώνων Αχιλλέας Τζίμας τόνισε τα ακόλουθα: «ήταν ένα πολύ δύσκολος στίβος, ωστόσο πρόσφερε εντυπωσιακό θέμα στους παρευρισκομένους. Με εντυπωσίασε το ότι ήρθε στην παραλία αρκετός κόσμος ο οποίος έφυγε σίγουρα ικανοποιημένος από αυτό που είδε».

Στα καθαρά αγωνιστικά πραγματοποιήθηκαν τέσσερις ιστιοδρομίες όπου ο Γάλλος Antoine Albeau (F-192, AHD, Neil Pryde) έκανε μια εντυπωσιακή παρουσία επικρατώντας σε όλες παραμένοντας φυσικά πρώτος στην γενική κατάταξη.Ο μεγάλος του αντίπαλος, ο Πολωνός Wojtek Brzozowski (POL-10, Starboard, Neil Pryde) ήταν άτυχος καθώς υπέπεσε σε δυο άκυρες εκκινήσεις. Η μια στην πρώτη ιστιοδρομία και η άλλη στην τέταρτη. Ο τρίτος της γενικής κατάταξης ο Steve Allen (AUS-0, Fanatic) από την Αυστραλία έδειξε και πάλι πολύ δυνατός προβάλλοντας σθεναρή αντίσταση και παραμένοντας φυσικά ψηλά στην βαθμολογία. Ήταν πάντως η ημέρα των ζημιών! Ο Sam Ireland (KC-1, Starboard, North Sails) έσπασε δυο άλμπουρα, ενώ ο Philip Horn (G-10, BIC, Gaastra) είχε μια ζημιά στην σανίδα του καθώς και μια σπασμένη μάτσα. Ο μεγαλύτερος όμως άτυχος ήταν ο Cyril Moussilmani (F-71, AHD, Simmer) από την Γαλλία. Όχι μόνο έσπασε δυο άλμπουρα αλλά συγκρούστηκε και με άλλους συναθλητές του λίγο μετά από μια εκκίνηση! Από τους έλληνες, ο Ζαν Μαρκ Φάντης θέση (GRE-7, Starboard, Neil Pryde) συνεχίζει να έχει την καλύτερη θέση (18ος με 83 βαθμούς ποινής) ακολουθούμενος από τον Θεοχάρη Ζώη (GRE-100) που είναι 25ος (96 βαθμούς ποινής) και τον Χάρη Δημόπουλο που βρίσκεται στην 26η θέση (108 βαθμοί ποινής).

3η ημέρα

Με την διεξαγωγή δύο μόνο ιστιοδρομιών συνεχίστηκε η Τρίτη ημέρα του παγκοσμίου πρωταθλήματος Οι καιρικές συνθήκες αυτή την φορά δεν ευνόησαν και έτσι δεν ήταν δυνατό να πραγματοποιηθούν τουλάχιστον τρεις ιστιοδρομίες. Όμως φάνηκε ξεκάθαρα πως το θερμικό φαινόμενο που δημιουργείται στην θαλάσσια περιοχή της Ιαλυσού, ήταν αυτό που επέτρεψε να γίνουν έστω και αυτές οι δυο ιστιοδρομίες. Σε αντίθεση με τις δυο πρώτες ημέρες, ο προπορευόμενος στην γενική κατάταξη Γάλλος Albeau Antoine έδειξε πιο χαλαρός μην μπορώντας να τερματίσει έστω στις τρεις πρώτες θέσεις. Έτσι στην πρώτη ιστιοδρομία περιορίστηκε στην 10η θέση και στην δεύτερη στην τέταρτη. Παρόλα αυτά παραμένει πρώτος έχοντας μέχρι στιγμής 6,2 βαθμούς ποινής προβάλλοντας σαν το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Στις δυο τελευταίες ιστιοδρομίες πρώτευσε ο Αυστραλός Allen Steve κάνοντας μια εντυπωσιακή εμφάνιση δείχνοντας παράλληλα ότι βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Ο Πολωνός Brzozowski Wojtek και πάλι δεν κατάφερε να πάρει πρωτιά και περιορίστηκε σε μια Τρίτη και μια δεύτερη θέση. Εξακολουθεί πάντως να βρίσκεται στην δεύτερη θέση της γενικής κατάταξης. Στους Έλληνες ο Ζαν Μαρκ Φάντης ήταν για μια ακόμα φορά σταθερός και με 121 βαθμούς βρίσκεται στην 18η θέση της κατάταξης. Ακολουθεί ο Θεοχάρης Ζώης στην 20η θέση με 123 βαθμούς και ο Χάρης Δημόπουλος που είναι στην 27η θέση με 174 βαθμούς.

4η ημέρα

Η τέταρτη ημέρα περιλάμβανε τέσσερις ιστιοδρομίες. Αρχικά ο αέρας πήγε να τα «χαλάσει» στους συμμετέχοντες αλλά στην συνέχεια έφθασε μέχρι και τους δεκαπέντε κόμβους με αποτέλεσμα να διεξαχθούν τέσσερις υπέροχες κούρσες. Το κοινό μπορούσε να τις παρακολουθήσει πολύ εύκολα και άνετα καθώς για μια ακόμα φορά ο «στίβος» δεν είχε «στηθεί» πολύ ανοικτά. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάποια από τις ιστιοδρομίες ο τερματισμός είχε «τοποθετηθεί» δέκα μόλις μέτρα μακριά από την ακτή. Στην πρώτη ιστιοδρομία ο Αυστραλός Steve Allen (AUS-0, Fanatic) κατάφερε να τερματίσει πρώτος αφήνοντας δεύτερο τον Δανό Brian Rφgild (DEN-173, Starboard, Gaastra και τρίτο τον ισραηλινό Arnon Dagan (ISR-1, Fanatic, Neil Pryde). Στην συνέχεια ήταν η σειρά του Γάλλου Antoine Albeau (F-192, AHD, Neil Pryde) ο οποίος επέστρεψε στις νίκες τερματίζοντας μπροστά από τον Steve Allen και τον Brian Rφgild. Στις τελευταίες δυο κούρσες πάντως ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής Wojtek Brzozowski έδειξε την κλάση του επικρατώντας εξ ολοκλήρου. Είναι εντυπωσιακό ότι και στις δυο άφησε τους αντιπάλους του πίσω για 500 περίπου μέτρα.

ΧΑΠΕΝΙΓΚΣ

Δεν ήταν όμως μόνο το αγωνιστικό κομμάτι που περιλάμβανε το Παγκόσμιο πρωτάθλημα καθώς οι αγώνες πλαισιώθηκαν από διάφορα χάπενιγκς. Οι διοργανωτές φρόντισαν να υπάρχουν πάρτυ καθημερινά ενώ το αποκορύφωμα ήταν το μεγάλο beach party που διοργάνωσε η γνωστή εταιρεία RED BULL. Έδωσε μάλιστα το παρών ο DJ Ricardo Da Force ο οποίος και έπαιξε μουσική. Όλα τα πάρτυ φιλοξενήθηκαν στο beach bar NAFTILOS. Επίσης αξιομνημόνευτο είναι και ναυαγοσωστική επίδειξη που έγινε πριν από την έναρξη των αγώνων και παρουσιάστηκε από τα μέλη της Ε.ΝΑ.Κ (Ελληνική Ναυαγοσωστική Ακαδημία).

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗ

 Η Ιαλυσός, η Ρόδος, η Δωδεκάνησος και ολόκληρο το Αιγαίο βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε ολόκληρο τον κόσμο κερδίζοντας πάρα πολλούς θαυμαστές χωρίς καμία δόση υπερβολής. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ακόλουθα:

Η TONICS PICTURES

Η εταιρεία TONICS PICTURES ετοίμασε κυριολεκτικά μια υπερπαραγωγή χρησιμοποιώντας εντυπωσιακά πλάνα τα οποία πάρθηκαν από κάμερες που τοποθετήθηκαν και στα πιο απίθανα σημεία.. Η εικόνα θα δοθεί σε εκατόν είκοσι και πλέον τηλεοπτικά κανάλια σε ολόκληρο τον κόσμο (τους είδους - αθλητικά και ειδησεογραφικά). Ήδη έχει χρησιμοποιηθεί τηλεοπτικό υλικό στα ακόλουθα κανάλια:

SBS SPORT AUSTRALIA, EXTREME CHANNEL (Europe, Middle East, South America, Pacific Rim), Eurosport, Sky Sport 2 UK, Tango TV, DSF Germany, RTL, PANTHE SPORT France. Αξίζει να σημειωθεί πως με το Παγκόσμιο πρωτάθλημα θα ασχοληθούν και γνωστά διεθνή περιοδικά προβάλλοντας έτσι ακόμα περισσότερο την Ρόδο.

Ο ALPHA

Στην Ελλάδα την κάλυψη του γεγονότος είχε αναλάβει ολόκληρος ο όμιλος ALPHA (ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά). Καθημερινά στις 11.30μ.μ ο ALPHA DIGITAL είχε ειδική εκπομπή αφιερωμένη στις ιστιοδρομίες του Παγκοσμίου, ενώ φυσικά πλάνα «έπαιξαν» και στα δελτία ειδήσεων. Εικόνα δόθηκε και στα υπόλοιπα Ελληνικά κανάλια. Επιπρόσθετα ο ελληνικός τύπος ήταν πολύ κοντά στο γεγονός ενώ αφιερώματα ετοιμάζουν τα περιοδικά της χώρας μας (το ίδιο ισχύει και για αυτά του εξωτερικού)

ΚΑΙ ΣΤΟ INTERNET

Μεγάλη κάλυψη υπήρχε όμως και μέσω του INTERNET. Η εταιρεία CYBEX «έστησε» ένα site (στην διεύθυνση www.rwa.gr) στο οποίο ο επισκέπτης μπορούσε να ενημερώνεται για όλες τις εξελίξεις και να βλέπει και φωτογραφίες. Η μεγάλη καινοτομία όμως ήταν ότι μπορούσε  να βλέπει και live τις ιστιοδρομίες με την βοήθεια ειδικών καμερών που είχαν τοποθετηθεί σε διάφορα μέρη της παραλίας. Ακόμα και οι δικτυακοί τόποι www.formulawindsurfing.com και www.windsurfing-office.com είχαν τα απαραίτητα link που σε οδηγούσαν στο site της CYBEX.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Cybex, η οποία «έστησε» τη ζωντανή μετάδοση των ιστιοδρομιών του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ιστιοσανίδας Φόρμουλα στο διαδίκτυο (στο site www.rwa.gr), Πάνος Βατικιώτης, εξηγεί πώς το internet ανοίγει νέους δρόμους στους φίλους του αθλητισμού και της τεχνολογίας.

Η ζωντανή μετάδοση είναι πολύ δυσκολότερη από την απλή ενημέρωση μιας web σελίδας, απαιτεί περισσότερη οργάνωση και πολλές ώρες δουλειάς. Ο Πάνος Βατικιώτης εξηγεί ότι το πρώτο πράγμα που απαιτείται για τη συγκεκριμένη εργασία είναι τουλάχιστον μία γραμμή ISDNADSL) σε πλήρη χρήση. «Αν η γραμμή δεν είναι κοντά στη παραλία, πρέπει να έχετε αρκετό καλώδιο! Εγώ χρησιμοποίησα περίπου 200 μέτρα καλωδίου UTP και δούλεψε πολύ καλά. Να έχετε άλλα 200 μέτρα εφεδρικού καλωδίου. Επίσης, πρέπει να είναι διαθέσιμη μια σύνδεση στο internet με στατικό IP. Η ροή που συνήθως στέλνουμε είναι 30 kbps και 50 kbps, η μία για 56k modem και η άλλη για χρήστες ISDN ή DSL». Προσθέτει ότι, εάν είναι διαθέσιμη μια επιπλέον γραμμή internet μπορούμε να στείλουμε μια τρίτη ροή στα 80 kbps για ποιοτικότερη μετάδοση. «Για να στείλεις ροή χρειάζεται hardware, ένας server, με 2 έως 6 κάρτες λήψης εικόνας (video) / ήχου,CPU μέγιστης ισχύος. Ένα δεύτερο PC, πχ. ένας φορητός υπολογιστής ,είναι απαραίτητος για ενημέρωση της σελίδας web,για αλλαγή στον αέρα της ζωντανής εικόνας (video) σε κατά βούληση εικόνα και για καταγραφή της όλης διαδικασίας. Το λειτουργικό, στην περίπτωσή μας είναι το microsoft media encoder, αυτό είναι όλο».

Για να έχουμε εικόνα (video) χρειαζόμαστε κάμερες. Για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρόδου χρησιμοποιήθηκαν δύο κάμερες σε τρίποδα. «Επίσης παίρναμε video από τις τηλεοπτικές κάμερες,, όταν οι άνθρωποι της τηλεόρασης ήταν καλοί μαζί μας, ενώ έχουμε και ένα καλώδιο BNC αρκετά μακρύ, που συνδέει τον υπολογιστή με την κάμερα και χρειάζεται όταν οι κάμεραμαν μετακινούνται πολύ». Η περιοχή που λαμβάνει χώρα η δράση στο άθλημα της ιστιοσανίδας είναι μεγάλη, οπότε όσο πιο στατικές είναι οι κάμερες, τόσο το καλύτερο. «Σίγουρα την επόμενη φορά θα τοποθετήσουμε επιπλέον κάμερες». Στο διαδίκτυο η ανάγκη για σταθερά πλάνα είναι μεγάλη, σε σύγκριση με την τηλεόραση. «Διαφορετικά το video είναι θολό. Ο ήχος, απ’ την άλλη, είναι κρυστάλλινα καθαρός». Ο κ. Βατικιώτης προσθέτει ότι ένας μίκτης εικόνας (video)/ήχου είναι απαραίτητος για να δεχτεί όλες τις εισόδους, ώστε να είναι δυνατή η επιλογή εξόδου. Όσον αφορά στην οπτική πλευρά, αυτή του «σκηνοθέτη», τονίζει: «Όταν είσαι σε απ’ ευθείας μετάδοση όλη την ημέρα πρέπει να κρατάς τους web-θεατές ευχαριστημένους. Έτσι, ένα τουλάχιστον άτομο πρέπει να βρίσκεται εκεί και να μιλάει την περισσότερη ώρα, περιγράφοντας τι βλέπουν οι web-χρήστες και πώς εξελίσσεται ο αγώνας. Η ύπαρξη δύο παρουσιαστών είναι καλύτερη από ενός, καθώς μπορούν να διορθώνουν ο ένας τον άλλο, και γεμίζουν καλύτερα τα κενά της σιωπής».

Το διαδίκτυο έχει πολλά πλεονεκτήματα: «Αντίθετα με την τηλεόραση, μπορούμε να ελέγχουμε στο PC μας πόσοι άνθρωποι μας παρακολουθούν και από ποιες χώρες, πράγμα που μας ωθεί στο να είμαστε ‘interactive. Έτσι, προτείνουμε στους web-χρήστες να μας στέλνουν email με τα σχόλιά τους, στη συνέχεια διαβάζουμε ζωντανά τα μηνύματα και δίνουμε απαντήσεις. Ένας θεατής μας ζήτησε να μετακινηθεί ένα φορτηγό από την παραλία επειδή ήθελε να έχει καλύτερη θέα στη θάλασσα. Βεβαιωθήκαμε πως το φορτηγό μετακινήθηκε αμέσως μόλις πήραμε το email του!».

Το ελάχιστο «πλήρωμα» που απαιτείται για την μετάδοση; «Θα έλεγα τρία άτομα, ένας ρυθμιστής ροής ένας κάμεραμαν και ένας έμπειρος παρουσιαστής, γνώστης του αντικειμένου». Για τη μετάδοση χρησιμοποιούνται servers της Akamai: «Μ’ αυτό τον τρόπο είμαστε σίγουροι πως μπορούμε να φιλοξενήσουμε εκατοντάδες θεατές ταυτόχρονα χωρίς προβλήματα διακοπών». Φυσικά δεν ξεχνάμε τη σημασία της διαφημιστικής προβολής: «Όσο η ζωντανή μετάδοση ενός γεγονότος διαφημίζεται, τόσο περισσότεροι θεατές το παρακολουθούν. Θα έλεγα πως τρεις εβδομάδες διαφημιστικής εκστρατείας μέσω banners είναι αρκετή». Τέλος, συμπληρώνει: «Η τεχνολογία του internet βελτιώνεται μέρα με τη μέρα. Από εμάς εξαρτάται να αδράξουμε την ευκαιρία, να προτείνουμε νέες ιδέες και να τις υλοποιήσουμε. Ευχαριστώ πολύ τον Αχιλλέα Τζίμα που με κάλεσε και βοήθησα ώστε ένα όνειρο να γίνει πραγματικότητα».

ΧΟΡΗΓΟΙ

Οι  χορηγοί των αγώνων ήταν οι ακόλουθοι:

THE FORUM BEACH HOTEL, MARS ICE CREAMS, BOLLE, PERRIER, SPORT MAX ΚΟΡΠΗ, TOYOTA, GLOBE, OXBOW, BLUE BAY HOTEL, ANIMAL, X-TREME SPORTS SHOPS

Τοπικοί χορηγοί ήταν οι:

NAFTILOS BEACH BAR RESTAURANT, COLORADO LIVE ROCK, PARADISO SUMMER CLUB, SPEEDEX, FedEx, ΔΑΝΕ SEALINES

Οι διοργανωτές θέλουν να ευχαριστήσουν τους ακόλουθους:

Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου,  95 ΑΔΤΕ, CHOOPY WATER, TONIX PICTURES, RED BULL, Τυπογραφείο, Ζαίρης, UNIVERSITY PRESS, Γιώργος Αττιτής, HALIKIAS, καθώς και την εταιρεία VERNICOS YACHTS για την προσφορά του ιστιοπλοϊκού. σκάφους εκκίνησης. Φυσικά ένα μεγάλο ευχαριστώ στα μέλη της Ε.Ν.ΑΚ που συνέβαλαν στην ασφάλεια των αγώνων καθώς και τo SURFERS PARADISE για την διάθεση ενός τζετ σκι.

Για το Γραφείο τύπου

Δ.Δραγάτης

Έυα Πετροπούλου