Rhodes Windsurfing Academy
MAJOR SPONSORS OF RHODES WINDSURFING & KITESURFING ACADEMY

ΟΠΑΠ

HYUNDAI OXBOW

BOLLE Serious Protection
ΟΠΑΠ
Menu

Home

Live Web Cam &
Weather Station
(Under Construction)

About Windsurfing & Kitesurfing Academy

Sports Tourism Greece ®
Since 2004. Tzimas - Petreas

Profiles - Flyer
(Gr-En-Ru)

Be a member

Events

News

Surfwear Shops

Accommodation & Entertainment

Other Facilities & Sports

Tourism Info About
Rhodes Island

Tourism Info About
Southern Aegean Region
(kiklades - Dodekanese)

Contact
All Located at:
Ferenikis Str. Trianda
Ialisos City 85101 Rhodes Island, Greece

TEL/FAX:
(+30)2241096380, 95928

GSM:
(+30)6944 428 428

Personal E-mail: achilleas@rwa.gr

Business E-mail: info@rwa.gr

www.rka.gr



Links



 




Sponsors of RWA 2015:

Δεκέμβριος 2004 - Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ WINDSURFING ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ

Αχιλλέας ΤΖΙΜΑΣ[i]

  • Rhodes Windsurfing Academy
  • Προπονητής Ιστιοπλοΐας (Ολυμπιακών διαδρομών και ιστιοσανίδας)
  • Αντιπρόεδρος Πανελληνίου Συνδέσμου Προπονητών Ιστιοπλοΐας (ΠΑΣΠΙ)
  • Εκπρόσωπος για την Ελλάδα της International Funboard Class (IFCA) και της Formula Windsurfing Class (FWA)
  • Μέλος της International Windsurfing Association και
    Professional Windsurfing Association

Χρήστος ΠΕΤΡΕΑΣ[ii]

  • Οικονομολόγος (ΜΒΑ-ΗΠΑ)
  • Σύμβουλος ΜΜΕ και Τουριστικής Ανάπτυξης και Μάρκετινγκ
  • Διαχειριστής Εταίρος ΠΕΤΡΕΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.

Η πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων έδωσε το έναυσμα να ασχοληθούμε ιδιαίτερα, κυρίως στο τελευταίο δωδεκάμηνο, με το θέμα της διοργάνωσης αθλητικών γεγονότων τόσο από την άποψη της διαχείρισής τους, όσο και από την άποψη των άμεσων και έμμεσων επιπτώσεων που έχουν στην εξυπηρέτηση των πολιτών, στην προβολή της χώρας ή της περιοχής στην οποία διοργανώνονται, στα οικονομικά οφέλη τα οποία εμφανίζονται, αλλά και στους προβληματισμούς για την διαχείριση των πολυέξοδων, κατά τα άλλα, αθλητικών εγκαταστάσεων.

Μέσα σε αυτό το συνολικό σκηνικό, και με το δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία πρέπει να προβάλλεται, για να μπορεί να υποστηρίζει την τουριστική της βιομηχανία, η οποία εξελίσσεται στο σημαντικότερο ίσως παράγοντα της οικονομίας, η διοργάνωση αθλητικών γεγονότων ή αθλητικών συναντήσεων, και οι αντίστοιχες επιπτώσεις που αυτά μπορούν να επιφέρουν, αποτελεί αντικείμενο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.

Οι συνήθεις αθλητικές συναντήσεις που έχουν σχέση με τη διεθνή πρωταθλήματα ή ανταγωνιστικά αθλήματα και δραστηριότητες υπερτοπικού ενδιαφέροντος, έχουν έρθει τελευταία περισσότερο στο προσκήνιο (βλέπε Πανευρωπαϊκοί αγώνες στίβου, Ευρω-ποδόσφαιρο, κ.α.). Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια και με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων, έχουμε ευαισθητοποιηθεί και παρατηρήσει πιο ζωντανά το πώς μία αθλητική διοργάνωση επιδρά κοινωνικά, οικονομικά, και επικοινωνιακά. Οι περισσότερες από αυτές τις διοργανώσεις που έχουν κεντρίσει και προσελκύσει το ενδιαφέρον του ευρέως κοινού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ήσαν διοργανώσεις οι οποίες είχαν άμεση σχέση με εκτεταμένες εγκαταστάσεις, είτε αυτές ήταν στάδια, είτε ήταν ειδικά κτίρια, είτε χρειαζόταν ειδικές υποδομές, και δεν αναφερόμαστε τόσο στο θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων, που οι καταστάσεις αυτές είναι ιδιαίτερα εκτεταμένες, αλλά και σε άλλες διοργανώσεις όπως οι ποδοσφαιρικές και άλλα αθλητικά γεγονότα.

Οι μεγάλες διοργανώσεις αθλητικών αγώνων συνήθως δεν επικεντρώνονται στο αθλητικό γεγονός και στο ενδιαφέρον του, όσο στην εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της απόλαυσης των ωφελειών από την κάλυψη των ΜΜΕ και του εξ’ αυτού οικονομικού αποτελέσματος. Σε συνηθισμένα τακτικά αθλητικά γεγονότα περιφερειακής ή διεθνούς εμβέλειας, τα ΜΜΕ πληρώνουν για να μεταδώσουν μία διοργάνωση, στοιχείο που δεν είναι πάντα αντιληπτό στην δυνητική αποτελεσματικότητα του γεγονότος για την περιοχή που το φιλοξενεί. Αντίστοιχα, δεν γίνεται ούτε σωστή προετοιμασία ούτε και απολογισμός αυτής της κάλυψης των ΜΜΕ.

Όμως πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι υπάρχουν και αθλητικές διοργανώσεις οι οποίες έχουν από μικρές έως μηδενικές απαιτήσεις σε πάγιες εγκαταστάσεις, και άρα δημιουργούν με αυτό το δεδομένο το όφελος ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη επένδυση κεφαλαίων και δημιουργία πάγιων κτιριακών και άλλων εγκαταστάσεων, που μετά την χρήση για το συγκεκριμένο γεγονός, θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της διαχείρισης, της συντήρησης, και της αξιοποίησης τους, οι οποίες μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη, παρόμοια με αυτά των γνωστών μας διοργανώσεων που έχουμε τα τελευταία χρόνια, και σαν μία τέτοια περίπτωση, θέλουμε να παρουσιάσουμε την διοργάνωση ενός αθλητικού γεγονότος που σχετίζεται με την θάλασσα, του Πρωταθλήματος windsurfing στην Ρόδο, που βεβαίως έχει το ενδιαφέρον της θαλάσσιας δραστηριότητας και συνδυάζεται με το δεδομένο της συμμετοχής αλλά και της θέασης από επισκέπτες και ντόπιους κατοίκους. Δεν έχουμε όμως εκμεταλλευτεί αρκετά ούτε τις δυνατότητες ανάδειξης των αθλημάτων που μπορούν να γίνουν από τους τουρίστες, ούτε και την διοργάνωση αθλητικών γεγονότων, που εκτός από την προσελκυστικότητα, μπορούν και έχουν και σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Σημαντικά, έστω και έμμεσα, είναι τα οφέλη που τα τελευταία χρόνια έχει προσφέρει στη Ρόδο το άθλημα του Windsurfing. Οι μεγάλες διοργανώσεις που έχουν φιλοξενηθεί στην παραλία της Ιαλυσού από την Rhodes Windsurfing Academy (RWA) στην τελευταία 10-ετία, έχουν δημιουργήσει ένα από τα καλύτερα και πιο οργανωμένα «spots» για τους φανατικούς του είδους, αλλά και με βάση στοιχεία που υπάρχουν, λειτουργούν ως ένας πολύ καλός τρόπος προβολής της περιοχής με την κάλυψη των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας.

Η προώθηση του αγώνα, για τους ακροατές που θα έλθουν για να παρακολουθήσουν μερικούς από τους καλύτερους windsurfers του κόσμου, μπορεί να αποτελεί και ευκαιρία προσωπικής ενασχόλησης με το σπόρ, στους διάφορους σερφότοπους του νησιού, εκτός από την Ιαλυσό, όπου θα διεξαχθεί το πρωτάθλημα. Στη περιοχή Τριάντα ή Ιαλυσό βρίσκεται ένα από τα καλύτερα μέρη του νησιού για Freestyle, Course και Slalom. Ο βορειοδυτικός άνεμος προκαλεί side shore κύματα, ο αέρας στη περιοχή είναι σταθερός side shore, και η θάλασσα έχει από μικρούς και κοφτούς κυματισμούς μέχρι πολύ έντονους.

Έχει παρατηρηθεί ότι εκτός από τις ημέρες των αγώνων υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός τουριστών που επισκέπτεται τη Ρόδο και σε άλλες περιόδους για να συνδυαστεί το … τερπνόν μετά του ωφελίμου (Windsurfing και Διακοπές), δεδομένου ότι στοιχεία των ασχολούμενων με το άθλημα αναφέρουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 14 εκατομμύρια σερφίστες σε 45 χώρες, αλλά κυρίως στην Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Ιαπωνία.

Η διοργάνωση του παγκοσμίου πρωταθλήματος Formula Windsurf 2002 στη Ρόδο, αφενός σημείωσε μεγάλη επιτυχία, και αφετέρου, ως ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός, έτυχε μίας μεγάλης προβολής από όλα τα Μ.Μ.Ε. εθνικού και διεθνούς τύπου και κατέστησε γνωστή τη Ρόδο και το συγκεκριμένο άθλημα σχεδόν σ' όλο τον κόσμο.

Ενόψη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Formula Windsurfing τον Ιούνιο στην Ρόδο 2005, πρέπει να επισημάνουμε ότι εκτός από ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός θα αποτελεί και μεγάλη προβολή της χώρας μας, γιατί θα συγκεντρώσει τα μάτια όλων όσων ενδιαφέρονται για το άθλημα και όχι μόνο, όπως έγινε και στις προηγούμενες διοργανώσεις.

Παραθέτουμε ποιες είναι οι διοργανώσεις αυτές:

Πίνακας 1 – Ταυτότητα των διοργανώσεων

α/α

ΕΤΟΣ

ΤΙΤΛΟΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

ΕΜΒΕΛΕΙΑ

1

1992

IFCA World Campionship

Διεθνής

2

1997

PWA World Cup

Διεθνής

3

1998

Greek Funboard National Championship

Εθνική

4

1998

King of Rhodes Freestyle and Slalom event

Περιφερειακή

5

1999

Greek Funboard National Championship

Εθνική

6

1999

King of Rhodes Freestyle and Slalom event

Περιφερειακή

7

2002

Formula Windsurfing Grand Prix

Διεθνής

8

2004

Formula Windsurfing Grand Prix

Διεθνής

Πίνακας 2 – Αριθμητικά στοιχεία των διοργανώσεων

 

1

2

3

4

5

6

7

8

Αθλητές

160

50

80

20

60

20

50

20

Συνοδοί

600

200

300

100

250

100

200

150

Διάρκεια ημέρες

14

10

10

7

10

7

14

14

Θεατές -περίπου

> 1000

> 1000

600-800

> 200

500-600

> 200

> 1000

> 1000

Περίοδος προβολής σε ΜΜΕ

Όλο το χρόνο

Όλο το χρόνο

2 μήνες πριν
4 μετά

1 μήνα πριν
2 μετά

2 μήνες πριν
4 μετά

1 μήνα πριν
2 μετά

Όλο το χρόνο

Όλο το χρόνο

Μεγ. Χορηγοί
Φορείς

2

2

3

1

3

1

4

5

Μεγ. Χορηγοί
Επιχειρήσεις

1

4

3

1

4

2

0

4

Χορηγοί προϊόντων / υπηρεσιών

4

8

9

4

10

6

10

12

Συνοπτικά συμπεράσματα από τα στατιστικά στοιχεία των διοργανώσεων:

·        Τα διεθνή γεγονότα σαφώς έχουν πολύ μεγαλύτερη θεαματικότητα

·        Η διεθνικότητα έχει μεγαλύτερη σημασία από το πόσοι αθλητές και συνοδοί συμμετέχουν

·        Ο θεσμός της χορηγίας είναι αναπτυσσόμενος και βεβαίως εντονότερος στα διεθνή γεγονότα

  • Τα διεθνή γεγονότα έχουν μεγάλη διάρκεια (2 εβδομάδες) άρα και περισσότερο χρόνο για κάλυψη από τα ΜΜΕ

Πίνακας 3 – Στοιχεία κάλυψης ΜΜΕ ανά διοργάνωση

ΜΜΕ

1

2

3

4

5

6

7

8

Τοπικός Τύπος

7

7

7

7

7

7

7

7

Εθνικός ειδησεογραφικός τύπος

15

12

10

6

8

6

20

20

Εθνικός αθλητικός τύπος

10

6

4

-

5

-

10

10

Διεθνής τύπος

-

-

-

-

-

-

4

4

Τοπικά περιοδικά

2

2

2

2

2

2

2

2

Εθνικά περιοδικά

6

8

10

4

10

4

10

8

Διεθνή περιοδικά

20

20

2

2

3

2

20

20

Τοπικό Ραδιόφωνο

8

8

8

8

8

8

8

8

Εθνικό Ραδιόφωνο

6

4

10

6

9

6

Alpha Live
+10

ERA Sport
+10

Τοπικοί Σταθμοί TV

4

4

4

4

4

4

4

4

Εθνικοί Σταθμοί TV

ΕΡΤ & Pool

ΕΡΤ & Pool

ΕΡΤ MEGA ANT1

ΕΡΤ MEGA ANT1

ΕΡΤ MEGA ANT1

ΕΡΤ MEGA ANT1

Alpha & Pool

ΕΡΤ & Pool

Διεθνείς Σταθμοί TV

PBA (100)

SSM/ PWA
(>150)

-

-

-

-

Tonix Pictures
(>150)

DMI
(>250)

Διαδίκτυο/ ιστοσελίδα Αγώνα

ΟΧΙ

RWA Cybex

RWA Cybex

RWA

RWA

RWA

RWA

RWA Cybex

Ομοσπονδιών

IFCA
ISAF

PWA

ΕΙΟ

-

ΕΙΟ

-

ISAF IWA FWC

ISAF IWA FWC

Χορηγών

2

2

4

2

4

2

10

4+12

Ηλεκτρονικές εφημερίδες

-

-

-

-

-

-

4

4

Από την εμπειρία της Ρόδου μέχρι σήμερα, μπορούμε να επισημάνουμε τους εξής παράγοντες «καλής – επιτυχούς κάλυψης» ενός τέτοιου αθλητικού γεγονότος από τα ΜΜΕ:

  • Προηγούμενη διαφήμιση του γεγονότος
  • Καλό έντυπο υλικό
  • «Branding» του είδους του γεγονότος και της επιλογής του τόπου πραγματοποίησης του
  • Καλή «προ-ιστορία» (και εμπειρία) προηγούμενων διοργανώσεων
  • Συνδυασμός γεγονότος με «ποιότητα» χορηγιών
  • Διοργάνωση αρκετών «side events» (παράλληλων εκδηλώσεων) για τους συμμετέχοντες, τους συνοδούς και τους θεατές και επισκέπτες

Περιληπτικά, η μέχρι τώρα εμπειρία έχει αποδόσει και αυτό αποδεικνύεται από τον προγραμματισμό για τις επόμενες διοργανώσεις Windsurf της περιόδου 2005 - 2008 που έχει ως εξής:

·  2005: Οδύσσεια του Αιγαίου με Windsurf (πρόσκληση στον καλύτερο Αθλητή κάθε χώρας για συμμετοχή σε αυτόν τον αγώνα)

·  2006: Παγκόσμια Πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών Windsurf, για 2η φορά Γιορτή Windsurf όπως το 1997 στο Perth της Αυστραλίας όπου μάζεψε 1200 Αθλητές του Windsurf.

·  2007: Εν όψει των αγώνων των Island Games στη Ρόδο το άθλημα του Windsurf να είναι και πρόκριση για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εκείνης της χρονιάς.

·  2008: Ένα ΕΤΑΠ του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Formula όπως και το 2004.

Έχουμε προτείνει να γίνει η Ρόδος πόλος έλξης για αθλητές της ιστιοσανίδας και της ιστιοπλοΐας, γενικότερα, και για τις προπονήσεις τους. Στην υποστήριξη της επιλογής της Ρόδου και της Ελλάδας και για άλλους αγώνες, πρέπει να λάβoυμε σοβαρά υπόψη τους "καρπούς" και τα οφέλη των προηγούμενων αγώνων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Windsurf, που είχε η χώρα μας. Αυτοί οι αγώνες συνέβαλαν και στην ενδυνάμωση και προαγωγή του διεθνούς αθλητικού πνεύματος στον τόπο μας, και για τη Ρόδο σε ένα στίβο (την θάλασσα), που μας παρέχεται δωρεάν και δεν χρειάζεται να χτίζουμε μεγαθήρια προπονητικά κέντρα, για να πραγματοποιηθεί αυτό το αθλητικό γεγονός.

Στην προσπάθεια να προωθήσουμε νέες μορφές ποιοτικού τουρισμού, το Windsurf είναι και έτοιμο (στημένο) τουριστικά και αθλητικά στη Ρόδο, και ίσως το μόνο γρήγορο ανέξοδο είδος προβολής για τα νησιά μας και το Αιγαίο γενικότερα.

Είναι προφανές ότι είναι χρήσιμο να συνταχθεί μία μελέτη που θα εντοπίζει και θα αναλύει συγκεκριμένα τις νέες μορφές αθλητικού τουρισμού που παρουσιάζουν αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάλυψης από τα ΜΜΕ με τα συνεπακόλουθα οφέλη, και για την περίπτωσή μας έχει ήδη δρομολογηθεί ερευνητική διαδικασία για τις επόμενες διοργανώσεις. Η διατήρηση της σειράς των διοργανώσεων, και η υποστήριξή τους και στο μέλλον, θα αποφέρει οφέλη τόσο στη Ρόδο όσο και στο Αιγαίο και γενικά τη χώρα μας. Όμως κάτι τέτοιο μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσα από μια κοινή και συστηματική προσπάθεια και στήριξη όλων μας.



[i] Ο Αχιλλέας Ε. Τζίμας ασχολείται 20 χρόνια με το windsurfing αρχικά σαν αθλητής και στη συνέχεια σαν προπονητής, και προωθεί την διάδοση του αθλήματος και την τουριστική του εκμετάλλευση σαν συμπληρωματικού τουριστικού προϊόντος στην Ρόδο μέσω της Rhodes Windsurfing Academy από το 1992. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση πανελλαδικών και διεθνών αθλητικών συναντήσεων ιστιοσανίδας. Έχει προσωπικά συμμετάσχει στην Ελληνική αθλητική αποστολή από το 1992 μέχρι και το 2001, και έχει διακριθεί  σαν αθλητής ιστιοσανίδας από 3η έως 7η θέση στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα της τελευταίας 10ετίας, και από 14η θέση το 1997 (Παγκόσμια κατάταξη), έως και την 48η θέση. Σήμερα συνεχίζει να προωθεί το άθλημα στο πλαίσιο της συνολικής τουριστικής προσφοράς της Ρόδου, διοργανώνοντας training camps, παρέχοντας υπηρεσίες με ολοκληρωμένη εγκατάσταση αθλητικής ακτής στην Ιαλυσό.

[ii] Ο Χρήστος Πετρέας έχει σπουδάσει στα Πανεπιστήμια University of Pennsylvania και Michigan State University, H.Π.Α. και εργάστηκε σαν Σύμβουλος Διοίκησης, Πανεπιστημιακός Ερευνητής, ανώτερο διοικητικό στέλεχος και σύμβουλος επιχειρήσεων και οργανισμών, στις Η.Π.Α., Μεγάλη Βρετανία και Ελλάδα, σε επιχειρήσεις και οργανισμούς με δραστηριότητα στους κλάδους κατασκευαστικό, τουριστικό, χρηματο-οικονομικό, βιομηχανικό και ναυτιλιακό. Την τελευταία 15-ετία απασχολείται σαν σύμβουλος επιχειρήσεων με έδρα την Αθήνα και δραστηριοποιείται σε όλη την Ελληνική περιφέρεια, αλλά και Ευρώπη και Βαλκανικές χώρες, όπου ειδικεύεται σε θέματα επιχειρησιακής ανάπτυξης και οργάνωσης, χρηματοδοτήσεων επενδυτικής δραστηριότητας μικρομεσαίων επιχειρήσεων, περιφερειακής και τουριστικής ανάπτυξης και μάρκετινγκ / προβολής τουριστικών προορισμών και επιχειρήσεων. Έχει συγγράψει/επιμεληθεί 4 βιβλία, 4 εγχειρίδια, 3 συμμετοχές σε βιβλία, έχει εκπονήσει περισσότερες από 60 μελέτες και εργασίες και περισσότερα από 20 άρθρα, σε επιχειρησιακά και τουριστικά θέματα. Ασχολείται και συμμετέχει στην υλοποίηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων (Ελλάδα και εξωτερικό) από το 1990, και διδάσκει περιστασιακά από το 1988, σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και σε ιδρύματα μετα-δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.